Zapiekanka pasterska
Składniki:
Warstwa mięsna:
Wykonanie:
Warstwa mięsna:
- 100 g sera żółtego
- 500 g mielonego mięsa (zgodnie z oryginalnym przepisem powinna być jagnięcina, ale że nie znalazłam na moich ekspresowych zakupach, to u mnie wskoczył indyk 😊 też super smakował)
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g marchewki
- 20 g oleju
- 150 g pora
- 100 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 20 g sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g kukurydzy z puszki
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 1000 g ziemniaków
- 1,5 łyżeczka soli
- 300 g mleka
- 40 g masła
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 6 s/5, przekładamy)
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
- Marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy (TM: 3 s/5)
- Dodajemy olej i dusimy (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy mięso mielone i nadal dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy pora, wodę, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy i gotujemy (TM: 12 min/100 st/wsteczne/1)
- Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką (TM: 10 s/wsteczne/4)
- Dodajemy kukurydzę i groszek i mieszamy jeszcze przez chwilę (TM: 10 s/wsteczne/4)
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Ziemniaki pokrojone na kawałki, mleko i sól umieszczamy w garnku i gotujemy od czasu do czasu mieszając (TM: z motylkiem 35 min/95 st/1)
- Dodajemy starty ser, masło i pieprz i miksujemy (TM: z motylkiem 30 s/4)
- Przekładamy na warstwę mięsną i widelcem robimy wzorki
- Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach aż warstwa ziemniaków się lekko zrumieni
Komentarze
Prześlij komentarz