Zapiekanka pasterska


Składniki:
Warstwa mięsna:
  • 100 g sera żółtego
  • 500 g mielonego mięsa (zgodnie z oryginalnym przepisem powinna być jagnięcina, ale że nie znalazłam na moich ekspresowych zakupach, to u mnie wskoczył indyk 😊 też super smakował)
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g marchewki
  • 20 g oleju
  • 150 g pora
  • 100 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g kukurydzy z puszki
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
Puree:
  • 1000 g ziemniaków
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 300 g mleka
  • 40 g masła
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 6 s/5, przekładamy)
Warstwa mięsna:
  1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
  2. Marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy (TM: 3 s/5)
  3. Dodajemy olej i dusimy (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy mięso mielone i nadal dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy pora, wodę, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy i gotujemy (TM: 12 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką (TM: 10 s/wsteczne/4)
  7. Dodajemy kukurydzę i groszek i mieszamy jeszcze przez chwilę (TM: 10 s/wsteczne/4)
  8. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
Puree:
  1. Ziemniaki pokrojone na kawałki, mleko i sól umieszczamy w garnku i gotujemy od czasu do czasu mieszając (TM: z motylkiem 35 min/95 st/1)
  2. Dodajemy starty ser, masło i pieprz i miksujemy (TM: z motylkiem 30 s/4)
  3. Przekładamy na warstwę mięsną i widelcem robimy wzorki
  4. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach aż warstwa ziemniaków się lekko zrumieni

Komentarze