Zupa jarzynowa


Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 300 g kapusty
  • 250 g cukinii
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 200 g śmietany
  • 0,25 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
  1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy w garnuszku przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Kapustę drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce, dokładamy do cebuli (TM: 5 s/5)
  4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy (TM: 30 minut/100 st/wsteczne/1)

Komentarze