Zupa marchewkowa z ziołami


Składniki:
Oliwa ziołowa:
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
Zupa:
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 30 g oliwy
  • 100 g selera
  • 500 g marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g wody
  • 100 g serka kremowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie:
Oliwa:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy (TM: 15 s/7, przekładamy)
Zupa:
  1. Cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Dodajemy seler i marchewkę pokrojone na kawałki, sól i wodę i gotujemy (TM: 25 min/100 st/1)
  4. Dodajemy serek, pieprz, czosnek i paprykę i miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/8)
  5. Podajemy polaną ziołową oliwą

Komentarze