Zupa marchewkowa z ziołami
Składniki:
Oliwa ziołowa:
Wykonanie:
Oliwa:
Oliwa ziołowa:
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 50 g czerwonej cebuli
- 30 g oliwy
- 100 g selera
- 500 g marchewki
- 1 łyżeczka soli
- 500 g wody
- 100 g serka kremowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
Oliwa:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy (TM: 15 s/7, przekładamy)
- Cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy seler i marchewkę pokrojone na kawałki, sól i wodę i gotujemy (TM: 25 min/100 st/1)
- Dodajemy serek, pieprz, czosnek i paprykę i miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/8)
- Podajemy polaną ziołową oliwą
Komentarze
Prześlij komentarz