Deser z serka mascarpone i truskawek


Składniki:
  • 50 g herbatników
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka (pamiętajcie, że białka można mrozić)
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g truskawek (jeśli macie mrożone, to rozmroźcie je wcześniej)

Wykonanie:
  1. Herbatniki wkładamy do woreczka, zakręcamy szczelnie i kruszymy na małe kawałki (TM: Turbo/2 s/2x)
  2. Rozkruszone herbatniki układamy w czterech pucharkach
  3. Żółtka mikserem lub różdżką ubijamy z cukrem i wanilią (TM: z motylkiem 6 min/4)
  4. Cały czas ubijając dodajemy po łyżce serka mascarpone (TM: 2 min/3)
  5. Przekładamy na herbatniki
  6. Truskawki miksujemy na gładką masę i układamy na górze (TM: 15 s/10)

Komentarze