Masa makowa
- 70 g orzechów włoskich
- 60 g migdałów
- 500 g maku
- 140 g suszonych owoców (u mnie żurawina, morele i daktyle)
- 350 g mleka
- 120 g cukru
- 80 g miodu
- 150 g rodzynek
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Wykonanie:
- Migdały i orzechy drobno siekamy (TM: 4 s/6, przekładamy)
- Wszystkie suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki (TM: 7 s/5, przekładamy)
- Mak mielimy, ja robię to w Thermomixie, ale myślę, że sprawdzi się do tego również blender (TM: 40 s/10)
- Do maku dodajemy mleko, cukier i miód i podgrzewamy przez kilkanaście minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia (TM: 15 min/90 st/3)
- Po tym czasie masę miksujemy (TM: 1 min/10)
- Dodajemy posiekane orzechy i migdały, suszone owoce, rodzynki, skórkę i aromat i mieszamy (TM: 1 min/wsteczne/5)
Komentarze
Prześlij komentarz