Masa makowa


Składniki:
  • 70 g orzechów włoskich
  • 60 g migdałów
  • 500 g maku
  • 140 g suszonych owoców (u mnie żurawina, morele i daktyle)
  • 350 g mleka
  • 120 g cukru
  • 80 g miodu
  • 150 g rodzynek
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Wykonanie:
  1. Migdały i orzechy drobno siekamy (TM: 4 s/6, przekładamy)
  2. Wszystkie suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki (TM: 7 s/5, przekładamy)
  3. Mak mielimy, ja robię to w Thermomixie, ale myślę, że sprawdzi się do tego również blender (TM: 40 s/10)
  4. Do maku dodajemy mleko, cukier i miód i podgrzewamy przez kilkanaście minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia (TM: 15 min/90 st/3)
  5. Po tym czasie masę miksujemy (TM: 1 min/10)
  6. Dodajemy posiekane orzechy i migdały, suszone owoce, rodzynki, skórkę i aromat i mieszamy (TM: 1 min/wsteczne/5)

Komentarze