Naleśniki szpinakowe z wytrawnym nadzieniem


Składniki:
Naleśniki:
  • 250 g mąki
  • 500 g mleka
  • 200 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
  • 15 g oliwy
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
Nadzienie:
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g szynki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 300 g czerwonej fasoli z puszki

Wykonanie:
Naleśniki:
  1. Wszystkie składniki miksujemy (TM: 20 s/7)
  2. Wlewamy chochelką na patelnie niedużą ilość, obracamy patelnią tak żeby ciasto pokryło całość i smażymy parę minut z dwóch stron
Nadzienie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 5 s/8)
  2. Parę łyżek sera odkładamy na później, będzie do posypania naleśników
  3. Szynkę drobno kroimy i mieszamy z serem i pieprzem (TM: 10 s/4)
  4. Powstałe nadzienie nakładamy na naleśniki, dokładamy trochę fasolki, zwijamy w rulon i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  5. Na koniec posypujemy odłożonym serem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach

Komentarze