Popękane ciasteczka czekoladowe
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 380 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g kakao
Wykonanie:
- Czekoladę ścieramy na tarce (TM: 4 s/7, przekładamy)
- Cukier, masło, jajka i aromat miksujemy na gładką masę (TM: 2 min/3)
- Dodajemy czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao i wyrabiamy (TM: 40 s/4)
- Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na godzinę do zamrażarki, ciasto musi być mocno schłodzone
- Z ciasta formujemy kulki i obtaczamy je w cukrze pudrze
- Pieczemy 15 minut w 175 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz