Popękane ciasteczka czekoladowe


Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 380 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g kakao

Wykonanie:
  1. Czekoladę ścieramy na tarce (TM: 4 s/7, przekładamy)
  2. Cukier, masło, jajka i aromat miksujemy na gładką masę (TM: 2 min/3)
  3. Dodajemy czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao i wyrabiamy (TM: 40 s/4)
  4. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na godzinę do zamrażarki, ciasto musi być mocno schłodzone
  5. Z ciasta formujemy kulki i obtaczamy je w cukrze pudrze
  6. Pieczemy 15 minut w 175 stopniach

Komentarze