Wege gulasz z bakłażana i soczewicy


Składniki:
  • 50 g cebuli
  • 450 g bakłażana pokrojonego na nieduże kawałki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 szczypty soli
  • 20 g oliwy
  • 150 g przecieru pomidorowego (passata)
  • parę liści bazylii
  • 200 g soczewicy z puszki

Wykonanie:
  1. Cebulę drobno siekamy (TM: 3 s/5)
  2. Dodajemy bakłażana, paprykę i sól i dusimy przez parę minut (TM: 12 min/120 st/wsteczne/1)
  3. Dodajemy oliwę i dusimy jeszcze przez chwilę (TM: 3 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza soczewicą i dusimy jeszcze parę minut (TM: 3 min/120 st/wsteczne/1)
  5. Przed podaniem dodajemy soczewicę i mieszamy

Komentarze