Gwiazda drożdżowa z makiem
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g mleka
- 120 g cukru
- 40 g drożdży
- 4 jajka
- 600 g mąki
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 50 g masła
- 900 g masy makowej (przepis w sekcji Desery)
Wykonanie:
- Mleko, cukier i drożdże podgrzewamy w garnuszku na minimalnej mocy palnika (TM: 2 min/37 st/1)
- Dodajemy żółtka, mąkę, aromat i masło i wyrabiamy (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
- Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia
- Białka ubijamy na pianę (TM: z motylkiem 3 min/3,5)
- Dodajemy do masy makowej i mieszamy (TM: 1 min/wsteczne/4)
- Ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą wałkujemy na kształt koła ok. 28 cm, nadmiar odcinamy (żeby wszystkie koła były dokładnie takie same użyłam dużego płaskiego talerza do odcięcia nadmiaru)
- Na pierwszym kole rozsmarowujemy 1/3 masy makowej, przykrywamy drugim, kolejna 1/3 masy, trzecie koło, na to reszta masy i przykrywamy czwartym (zostawcie za każdym razem ok. 1 cm bez masy na brzegach, będzie łatwiej zlepić)
- Na środku ciasta zaznaczamy okrąg szklanką i od zaznaczonego okręgu dzielimy ciasto na 4 ćwiartki przecinając do samego dołu ostrym nożem
- W następnym kroku każdą z ćwiartek dzielimy na kolejne cztery kawałki przecinając od okręgu do brzegu ciasta, w ten sposób powstanie 16 pasków
- Łapiemy dwa paski i jednocześnie skręcamy je do środka, a na koniec zlepiamy na brzegach, żeby tworzyły jedną całość
- Czynność powtarzamy dla pozostałych pasków
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz