Gwiazda drożdżowa z makiem


Składniki:
  • 200 g mleka
  • 120 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka
  • 600 g mąki
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 50 g masła
  • 900 g masy makowej (przepis w sekcji Desery)

Wykonanie:
  1. Mleko, cukier i drożdże podgrzewamy w garnuszku na minimalnej mocy palnika (TM: 2 min/37 st/1)
  2. Dodajemy żółtka, mąkę, aromat i masło i wyrabiamy (TM: 2 min/wyrabianie ciasta)
  3. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia
  4. Białka ubijamy na pianę (TM: z motylkiem 3 min/3,5)
  5. Dodajemy do masy makowej i mieszamy (TM: 1 min/wsteczne/4)
  6. Ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą wałkujemy na kształt koła ok. 28 cm, nadmiar odcinamy (żeby wszystkie koła były dokładnie takie same użyłam dużego płaskiego talerza do odcięcia nadmiaru)
  7. Na pierwszym kole rozsmarowujemy 1/3 masy makowej, przykrywamy drugim, kolejna 1/3 masy, trzecie koło, na to reszta masy i przykrywamy czwartym (zostawcie za każdym razem ok. 1 cm bez masy na brzegach, będzie łatwiej zlepić)
  8. Na środku ciasta zaznaczamy okrąg szklanką i od zaznaczonego okręgu dzielimy ciasto na 4 ćwiartki przecinając do samego dołu ostrym nożem
  9. W następnym kroku każdą z ćwiartek dzielimy na kolejne cztery kawałki przecinając od okręgu do brzegu ciasta, w ten sposób powstanie 16 pasków
  10. Łapiemy dwa paski i jednocześnie skręcamy je do środka, a na koniec zlepiamy na brzegach, żeby tworzyły jedną całość
  11. Czynność powtarzamy dla pozostałych pasków
  12. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach

Komentarze