Kurczak w sosie sojowo-miodowym
Składniki:
Wykonanie:
Sos:
- 500 g kurczaka pokrojonego na nieduże kawałki
- 15 g korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sosu sojowego
- 200 g bulionu (1 łyżeczka koncentratu bulionu na 500 g wody)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru
- 100 g cebuli
Wykonanie:
Sos:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce, dodajemy sos sojowy, bulion i miód (TM: 5 s/5)
- Gotujemy przez chwilę (TM: 9 min/100 st/1)
- W tym czasie 3 łyżki zimnej wody mieszamy w kubeczku z mąką ziemniaczaną
- Dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 1 min/100 st/2)
- W między czasie kurczaka oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju
- Po paru minutach na patelnię wlewamy sos i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
- Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce (TM: 4 s/5)
- Cebulę kroimy w piórka i wszystko razem podsmażamy na patelni aż cebulka zbrązowieje
- Kurczaka podajemy z podsmażaną cebulką, dobrze komponuje się z dodatkiem ryżu
Komentarze
Prześlij komentarz