Kurczak w sosie sojowo-miodowym


Składniki:
  • 500 g kurczaka pokrojonego na nieduże kawałki
Sos:
  • 15 g korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sosu sojowego
  • 200 g bulionu (1 łyżeczka koncentratu bulionu na 500 g wody)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
Podsmażana cebulka:
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru
  • 100 g cebuli

Wykonanie:
Sos:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce, dodajemy sos sojowy, bulion i miód (TM: 5 s/5)
  2. Gotujemy przez chwilę (TM: 9 min/100 st/1)
  3. W tym czasie 3 łyżki zimnej wody mieszamy w kubeczku z mąką ziemniaczaną
  4. Dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 1 min/100 st/2)
  5. W między czasie kurczaka oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju
  6. Po paru minutach na patelnię wlewamy sos i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
Podsmażana cebulka:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce (TM: 4 s/5)
  2. Cebulę kroimy w piórka i wszystko razem podsmażamy na patelni aż cebulka zbrązowieje
  3. Kurczaka podajemy z podsmażaną cebulką, dobrze komponuje się z dodatkiem ryżu

Komentarze