Zupa szpinakowa z jajkami


Składniki:
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy
  • 500 g ziemniaków
  • 900 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepisy na różne wersje w sekcji Inne)
  • 200 g szpinaku baby (świeżego)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Wykonanie:
  1. Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut w garnku (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Ziemniaki kroimy na nieduże kawałki i dodajemy (TM: 4 s/5)
  4. Dodajemy wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 15 min/100 st/1)
  5. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 3 min/100 st/1)
  6. Dodajemy jogurt i przyprawy i miksujemy (TM: 1 min/8)
  7. Podajemy z posiekanym koperkiem i jajkiem

Komentarze