Zupa szpinakowa z jajkami
Składniki:
Wykonanie:
- 1 pęczek koperku
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy
- 500 g ziemniaków
- 900 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu (przepisy na różne wersje w sekcji Inne)
- 200 g szpinaku baby (świeżego)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie:
- Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut w garnku (TM: 3 min/120 st/1)
- Ziemniaki kroimy na nieduże kawałki i dodajemy (TM: 4 s/5)
- Dodajemy wodę i koncentrat bulionu i gotujemy (TM: 15 min/100 st/1)
- Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 3 min/100 st/1)
- Dodajemy jogurt i przyprawy i miksujemy (TM: 1 min/8)
- Podajemy z posiekanym koperkiem i jajkiem
Komentarze
Prześlij komentarz