Dorsz i ryż z pomidorami


Składniki:
Ryba:
  • 50 g sera żółtego
  • 30 g masła
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 500 g filetów z dorsza
Ryż:
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy
  • 450 g wody
  • 250 g ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g pomidorów z puszki (krojonych)

Wykonanie:
Ryba:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 8 s/8, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę, koperek i masło drobno siekamy (TM: 2 s/8)
  3. Przez chwilę dusimy (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy starty ser, bułkę tartą, sól i pieprz i mieszamy (10 s/3)
  5. Rybę w naczyniu do zapiekania oprószamy solą i pieprzem, a na koniec posypujemy kruszonką
  6. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Ryż:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Dodajemy wszystkie składniki i gotujemy od czasu do czasu mieszając (TM: 25 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze