Naleśniki ze szpinakiem i szynką


Składniki:
Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 300 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
Szpinak:
  • 50 sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oleju
  • 200 g szpinaku (rozmrożonego)
  • 100 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • parę plasterków szynki

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/4)
  2. Smażymy naleśniki na patelni
  3. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  4. Czosnek wyciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
  5. Dodajemy olej i szpinak i dusimy na niedużym ogniu (TM: 4 min/120 st/1)
  6. Do szpinaku dodajemy starty ser, serek kanapkowy, sól i pieprz i porządnie mieszamy aż składniki się połączą (TM: 10 s/4)
  7. Nadzieniem smarujemy naleśniki, na każdym układamy plaster szynki i zwijamy

Komentarze