Azjatycki makaron ryżowy z wieprzowiną
Składniki:
Wykonanie:
- 400 g wieprzowiny pokrojonej w paski
- 20 g sosu sojowego
- 30 g oleju
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 80 g orzeszków ziemnych (prażonych, solonych)
- 150 g cebuli pokrojonej w piórka
- 200 g marchewki pokrojonej w plasterki
- 200 g żółtej papryki pokrojonej w paski
- 100 g wody
- 2 łyżeczki curry
- 400 g mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 250 g brokułów (użyłam mrożonych)
- 200 g azjatyckiego makaronu ryżowego (kupiłam w Lidlu)
- 0,5 pęczka szczypiorku
Wykonanie:
- Mieszamy wieprzowinę, sos sojowy, 10 g oleju i czosnek i zostawiamy na kilkanaście minut
- Orzeszki ziemne mielimy w blenderze na proszek (TM: 3 s/8, przekładamy)
- Cebulę i pozostałe 20 g oleju dusimy przez chwilę na patelni
- Dodajemy zamarynowaną wieprzowinę i zrumieniamy
- Marchewkę, paprykę, wodę, curry, mleko kokosowe, sól i pieprz dusimy przez chwilę w osobnym garnuszku (TM: 15 min/100 st/wsteczne/1)
- Makaron i brokuły gotujemy osobno, zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Podpieczoną wieprzowinę zalewamy sosem i dusimy pod przykryciem aż całkiem zmięknie
- Podajemy z makaronem i brokułami, posypane orzeszkami i szczypiorkiem
Komentarze
Prześlij komentarz