Azjatycki makaron ryżowy z wieprzowiną


Składniki:
  • 400 g wieprzowiny pokrojonej w paski
  • 20 g sosu sojowego
  • 30 g oleju
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 80 g orzeszków ziemnych (prażonych, solonych)
  • 150 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 200 g marchewki pokrojonej w plasterki
  • 200 g żółtej papryki pokrojonej w paski
  • 100 g wody
  • 2 łyżeczki curry
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 250 g brokułów (użyłam mrożonych)
  • 200 g azjatyckiego makaronu ryżowego (kupiłam w Lidlu)
  • 0,5 pęczka szczypiorku

Wykonanie:
  1. Mieszamy wieprzowinę, sos sojowy, 10 g oleju i czosnek i zostawiamy na kilkanaście minut
  2. Orzeszki ziemne mielimy w blenderze na proszek (TM: 3 s/8, przekładamy)
  3. Cebulę i pozostałe 20 g oleju dusimy przez chwilę na patelni
  4. Dodajemy zamarynowaną wieprzowinę i zrumieniamy
  5. Marchewkę, paprykę, wodę, curry, mleko kokosowe, sól i pieprz dusimy przez chwilę w osobnym garnuszku (TM: 15 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Makaron i brokuły gotujemy osobno, zgodnie z przepisem na opakowaniu
  7. Podpieczoną wieprzowinę zalewamy sosem i dusimy pod przykryciem aż całkiem zmięknie
  8. Podajemy z makaronem i brokułami, posypane orzeszkami i szczypiorkiem

Komentarze