Bułeczki z sezamem


Składniki:
  • 1 jajko
  • 100 g mleka
  • 25 g oleju
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 700 g mąki
  • 250 g wody
  • 1 białko
  • sezam

Wykonanie:
  1. Mieszamy jajko, mleko, olej, cukier, sól, drożdże, mąkę i wodę i wyrabiamy (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  2. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
  3. Ciasto dzielimy na 24 równe kawałki, z każdego formujemy wałek, który skręcamy jak spiralę i łączymy końce
  4. Po ułożeniu na blaszce do pieczenia smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem
  5. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach

Komentarze