Chili sin carne, czyli wersja bezmięsna
Składniki:
Wykonanie:
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 100 g marchewki
- 200 g czerwonej papryki
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 100 g wody
- 500 g białej ciecierzycy z puszki (odsączonej)
- 250 g fasoli cannellini z puszki (odsączonej)
- 250 g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu (lub po prostu 1,5 kostki rosołowej, jeśli nie robicie koncentratu samodzielnie)
Wykonanie:
- Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce
- Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę (TM: 5 s/5, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 4 s/5)
- Dusimy przez chwilę na niedużym ogniu (TM: 5 min/120 st/1)
- Dodajemy marchewkę, paprykę, mieszankę przypraw i wszystkie pozostałe składniki i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)
Komentarze
Prześlij komentarz