Chili sin carne, czyli wersja bezmięsna


Składniki:
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 100 g marchewki
  • 200 g czerwonej papryki
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g wody
  • 500 g białej ciecierzycy z puszki (odsączonej)
  • 250 g fasoli cannellini z puszki (odsączonej)
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu (lub po prostu 1,5 kostki rosołowej, jeśli nie robicie koncentratu samodzielnie)

Wykonanie:
  1. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce
  2. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę (TM: 5 s/5, przekładamy)
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, dodajemy oliwę (TM: 4 s/5)
  4. Dusimy przez chwilę na niedużym ogniu (TM: 5 min/120 st/1)
  5. Dodajemy marchewkę, paprykę, mieszankę przypraw i wszystkie pozostałe składniki i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze