Ciasto biszkoptowe z kajmakiem
Składniki:
Wykonanie:
- 70 g orzechów włoskich
- 500 g mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 150 g mleka
- 50 g sosu karmelowego (można zrobić samemu, ale ja wykorzystałam polewę do lodów)
- 300 g masy kajmakowej
- ok. 45 podłużnych biszkoptów (ich ilość zależy od wielkości naczynia)
- 20 g cukru pudru
- 500 g śmietany (30%)
Wykonanie:
- Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/7, przekładamy)
- Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy w garnuszku, nie gotujemy (TM: 8 min/90 st/4)
- Zostawiamy do ostudzenia
- Mleko mieszamy z sosem karmelowym i przelewamy do miseczki (TM: 15 s/4)
- Jeden podłużny biszkopt smarujemy masą kajmakową i sklejamy go z drugim biszkoptem
- Taką sklejoną parę moczymy w mleku z karmelem i układamy w blaszce lub podłużnym naczyniu, czynność powtarzamy do zapełniania całej blachy
- Na biszkopty wykładamy cały krem budyniowy i na nim układamy biszkopty przygotowane w dokładnie taki sam sposób jak warstwa pierwsza
- Drugą warstwę biszkoptów smarujemy resztą masy kajmakowej
- Ubijamy śmietanę na sztywną pianę (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
- Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając (TM: z motylkiem 30 s/3)
- Przekładamy na masę kajmakową
- Posypujemy orzechami
- Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc
Komentarze
Prześlij komentarz