Ciasto biszkoptowe z kajmakiem


Składniki:
  • 70 g orzechów włoskich
Krem:
  • 500 g mleka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
Warstwa z biszkoptami:
  • 150 g mleka
  • 50 g sosu karmelowego (można zrobić samemu, ale ja wykorzystałam polewę do lodów)
  • 300 g masy kajmakowej
  • ok. 45 podłużnych biszkoptów (ich ilość zależy od wielkości naczynia)
Bita śmietana:
  • 20 g cukru pudru
  • 500 g śmietany (30%)

Wykonanie:
  1. Orzechy bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/7, przekładamy)
Krem:
  1. Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy w garnuszku, nie gotujemy (TM: 8 min/90 st/4)
  2. Zostawiamy do ostudzenia
Warstwa z biszkoptami:
  1. Mleko mieszamy z sosem karmelowym i przelewamy do miseczki (TM: 15 s/4)
  2. Jeden podłużny biszkopt smarujemy masą kajmakową i sklejamy go z drugim biszkoptem
  3. Taką sklejoną parę moczymy w mleku z karmelem i układamy w blaszce lub podłużnym naczyniu, czynność powtarzamy do zapełniania całej blachy
  4. Na biszkopty wykładamy cały krem budyniowy i na nim układamy biszkopty przygotowane w dokładnie taki sam sposób jak warstwa pierwsza
  5. Drugą warstwę biszkoptów smarujemy resztą masy kajmakowej
Bita śmietana:
  1. Ubijamy śmietanę na sztywną pianę (TM: z motylkiem czas zależny od rodzaju śmietany i stopnia schłodzenia/3)
  2. Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając (TM: z motylkiem 30 s/3)
  3. Przekładamy na masę kajmakową
  4. Posypujemy orzechami
  5. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc

Komentarze