Gulasz z kiełbasą salami i ciecierzycą


Składniki:
  • 200 g kiełbasy salami w plastrach
  • 120 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 400 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 300 g batatów pokrojonych w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 150 liści świeżego szpinaku
  • 480 g białej ciecierzycy (z puszki, odsączonej)

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy, marchewkę kroimy drobno, dodajemy oliwę (TM: 3 s/5)
  2. Dusimy (TM: 5 min/120 st/1)
  3. Dodajemy koncentrat bulionu, wodę, pomidory, bataty, liść, sól, pieprz i paprykę i gotujemy aż bataty będą prawie miękkie (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy szpinak, salami, ciecierzycę i gotujemy jeszcze parę minut (TM: 5 min/100 st/wsteczne/1)

Komentarze