Lody czekoladowo-śliwkowe
Składniki:
Wykonanie:
- 500 g śliwek przekrojonych na pół
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g kakao
- 350 g mleka
- 200 g jogurtu
- 150 g cukru
- 4 żółtka (pamiętajcie o tym, że białka można mrozić i wykorzystać w razie potrzeby, nie wyrzucajcie)
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Śliwki układamy na blaszce do pieczenia rozcięciami do góry, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut
- Czekoladę ścieramy na tarce lub po prostu dzielimy na kostki (TM: 5 s/8)
- Dodajemy do niej kakao, mleko, jogurt, cukier i żółtka i podgrzewamy w garnuszku (TM: 8 min/90 st/2)
- Dodajemy upieczone śliwki i cynamon i miksujemy przez krótką chwilę (TM: 10 s/3)
- Masę przelewamy do naczynia, w którym będziemy ją zamrażać i po ostudzenia wsadzamy do zamrażarki
- Przed podaniem zamrożoną masę kroimy na kawałki i miksujemy (TM: 25 s/6)
- Nakładamy do pucharków
Komentarze
Prześlij komentarz