Lody czekoladowo-śliwkowe


Składniki:
  • 500 g śliwek przekrojonych na pół
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao
  • 350 g mleka
  • 200 g jogurtu
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka (pamiętajcie o tym, że białka można mrozić i wykorzystać w razie potrzeby, nie wyrzucajcie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
  1. Śliwki układamy na blaszce do pieczenia rozcięciami do góry, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut
  2. Czekoladę ścieramy na tarce lub po prostu dzielimy na kostki (TM: 5 s/8)
  3. Dodajemy do niej kakao, mleko, jogurt, cukier i żółtka i podgrzewamy w garnuszku (TM: 8 min/90 st/2)
  4. Dodajemy upieczone śliwki i cynamon i miksujemy przez krótką chwilę (TM: 10 s/3)
  5. Masę przelewamy do naczynia, w którym będziemy ją zamrażać i po ostudzenia wsadzamy do zamrażarki
  6. Przed podaniem zamrożoną masę kroimy na kawałki i miksujemy (TM: 25 s/6)
  7. Nakładamy do pucharków

Komentarze