Banoffee z dodatkiem gorzkiej czekolady
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 250 g ciastek owsianych
- 350 g śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 450 g masy kajmakowej
- 50 g śmietany 12%
- 3 banany pokrojone w plastry
Wykonanie:
- Czekoladę ścieramy na tarce (TM: 5 s/8, przekładamy)
- Ciastka rozdrabniamy w blenderze na proszek (TM: 8 s/8, przekładamy)
- Masło topimy w rondelku (TM: 3 min/60 st/1)
- Dodajemy ciastka i mieszamy (TM: 8 s/6, przekładamy)
- Śmietanę i cukier ubijamy na sztywną pianę (TM: z motylkiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji/3, przekładamy)
- Masę kajmakową mieszamy ze śmietaną 12% (TM: 15 s/3)
- Połowę masy ciasteczkowej wykładamy do paru szklanek, na to połowę toffee, połowę bananów i połowę bitej śmietany, powtarzamy i na koniec posypujemy czekoladą
Komentarze
Prześlij komentarz