Banoffee z dodatkiem gorzkiej czekolady


Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 250 g ciastek owsianych
  • 350 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 450 g masy kajmakowej
  • 50 g śmietany 12%
  • 3 banany pokrojone w plastry

Wykonanie:
  1. Czekoladę ścieramy na tarce (TM: 5 s/8, przekładamy)
  2. Ciastka rozdrabniamy w blenderze na proszek (TM: 8 s/8, przekładamy)
  3. Masło topimy w rondelku (TM: 3 min/60 st/1)
  4. Dodajemy ciastka i mieszamy (TM: 8 s/6, przekładamy)
  5. Śmietanę i cukier ubijamy na sztywną pianę (TM: z motylkiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji/3, przekładamy)
  6. Masę kajmakową mieszamy ze śmietaną 12% (TM: 15 s/3)
  7. Połowę masy ciasteczkowej wykładamy do paru szklanek, na to połowę toffee, połowę bananów i połowę bitej śmietany, powtarzamy i na koniec posypujemy czekoladą

Komentarze