Sernik czekoladowo-orzechowy


Składniki:
Spód:
  • 250 ciastek kakaowych
  • 80 g orzechów laskowych
  • 80 g masła
Masa serowa:
  • 250 g orzechów laskowych
  • 130 g cukru
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g śmietany
  • 400 g sera mascarpone
  • 400 g białego sera (ja używam takiego w kostkach, ale jeśli nie macie w czym zmielić, to może być sernikowy)
  • 4 jajka
Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady z całymi orzechami
  • 70 g śmietany

Wykonanie:
Spód:
  1. Ciastka i orzechy rozdrabniamy na proszek w blenderze o dużej mocy (TM: 5 s/8, przekładamy)
  2. Masło podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia (TM: 4 min/70 st/1)
  3. Dodajemy orzechy i ciastka i mieszamy (TM: 10 s/3)
  4. Przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna
  5. Odstawiamy do lodówki
Masa:
  1. Cukier w blenderze mielimy na proszek lub używamy cukru pudru (TM: 10 s/10)
  2. Dodajemy orzechy laskowe i mielimy na proszek (TM: 12 s/10)
  3. Dodajemy czekoladę w kostkach i mielimy raz jeszcze (TM: 15 s/8)
  4. Do zmielonej części dodajemy śmietanę i podgrzewamy w garnuszku przez parę minut (TM: 3 min/50 st/2)
  5. Dodajemy serek mascarpone, biały ser, jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (TM: 1 min/8)
  6. Masę przelewamy na spód i pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut
  7. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę 40 minut
  8. Zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na dwie godziny, a potem wkładamy do lodówki na całą noc
Polewa:
  1. Czekoladę w kostkach i śmietanę podgrzewamy w garnuszku do połączenia się składników (TM: 7 min/70 st/wsteczne/1)
  2. Polewamy sernik

Komentarze