Sernik czekoladowo-orzechowy
Spód:
Wykonanie:
Spód:
- 250 ciastek kakaowych
- 80 g orzechów laskowych
- 80 g masła
- 250 g orzechów laskowych
- 130 g cukru
- 250 g mlecznej czekolady
- 200 g śmietany
- 400 g sera mascarpone
- 400 g białego sera (ja używam takiego w kostkach, ale jeśli nie macie w czym zmielić, to może być sernikowy)
- 4 jajka
- 100 g mlecznej czekolady z całymi orzechami
- 70 g śmietany
Wykonanie:
Spód:
- Ciastka i orzechy rozdrabniamy na proszek w blenderze o dużej mocy (TM: 5 s/8, przekładamy)
- Masło podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia (TM: 4 min/70 st/1)
- Dodajemy orzechy i ciastka i mieszamy (TM: 10 s/3)
- Przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna
- Odstawiamy do lodówki
- Cukier w blenderze mielimy na proszek lub używamy cukru pudru (TM: 10 s/10)
- Dodajemy orzechy laskowe i mielimy na proszek (TM: 12 s/10)
- Dodajemy czekoladę w kostkach i mielimy raz jeszcze (TM: 15 s/8)
- Do zmielonej części dodajemy śmietanę i podgrzewamy w garnuszku przez parę minut (TM: 3 min/50 st/2)
- Dodajemy serek mascarpone, biały ser, jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (TM: 1 min/8)
- Masę przelewamy na spód i pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę 40 minut
- Zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku na dwie godziny, a potem wkładamy do lodówki na całą noc
- Czekoladę w kostkach i śmietanę podgrzewamy w garnuszku do połączenia się składników (TM: 7 min/70 st/wsteczne/1)
- Polewamy sernik

Komentarze
Prześlij komentarz