Słodkie bułeczki drożdżowe


Składniki:
Ciasto:
  • 120 g mleka
  • 120 g wody
  • 120 g słodkiego mleka skondensowanego
  • 100 g oleju
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 25 g pokruszonych drożdży
  • 650 g mąki pszennej
Polewa:
  • 150 g słodkiego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Mleko i wodę lekko podgrzewamy w garnuszku (TM: 3 min/37 st/1)
  2. Dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka i cukier i mieszamy (TM: 2 min/3)
  3. Dodajemy mąkę i drożdże i wyrabiamy ciasto (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  4. Zostawiamy w przykrytej misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut
  5. Dzielimy je na 12 kawałków, formujemy bułeczki i układamy w blaszce zachowując nieduże odstępy
  6. Zostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut
  7. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach
Polewa:
  1. Upieczone bułeczki polewamy mlekiem i posypujemy wiórkami

Komentarze