Słodkie bułeczki drożdżowe
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto:
- 120 g mleka
- 120 g wody
- 120 g słodkiego mleka skondensowanego
- 100 g oleju
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 25 g pokruszonych drożdży
- 650 g mąki pszennej
- 150 g słodkiego mleka skondensowanego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ciasto:
- Mleko i wodę lekko podgrzewamy w garnuszku (TM: 3 min/37 st/1)
- Dodajemy mleko skondensowane, olej, jajka i cukier i mieszamy (TM: 2 min/3)
- Dodajemy mąkę i drożdże i wyrabiamy ciasto (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Zostawiamy w przykrytej misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- Dzielimy je na 12 kawałków, formujemy bułeczki i układamy w blaszce zachowując nieduże odstępy
- Zostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut
- Pieczemy 20 minut w 200 stopniach
- Upieczone bułeczki polewamy mlekiem i posypujemy wiórkami
Komentarze
Prześlij komentarz