Zapiekanka z serem feta i kaszą gryczaną


Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 50 g cebuli
  • 30 g masła
  • 200 g cukinii pokrojonej w kostkę (nie obieram)
  • 1 jajko
  • 250 sera feta
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • parę sztuk pomidorków koktajlowych

Wykonanie:
  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. Cebulę siekamy (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy masło i dusimy w rondelku (TM: 2 min/120 st/1)
  4. Dodajemy cukinię i dusimy jeszcze chwilę (TM: 8 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Dodajemy kaszę i wszystkie pozostałe składniki poza pomidorami i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3)
  6. Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej (ok. 30 cm), na wierzchu układamy pomidorki i przykrywamy folią aluminiową
  7. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach
  8. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut w 190 stopniach

Komentarze