Zapiekanka z serem feta i kaszą gryczaną
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g kaszy gryczanej
- 50 g cebuli
- 30 g masła
- 200 g cukinii pokrojonej w kostkę (nie obieram)
- 1 jajko
- 250 sera feta
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- parę sztuk pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Cebulę siekamy (TM: 5 s/5)
- Dodajemy masło i dusimy w rondelku (TM: 2 min/120 st/1)
- Dodajemy cukinię i dusimy jeszcze chwilę (TM: 8 min/100 st/wsteczne/1)
- Dodajemy kaszę i wszystkie pozostałe składniki poza pomidorami i mieszamy (TM: 5 s/wsteczne/3)
- Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej (ok. 30 cm), na wierzchu układamy pomidorki i przykrywamy folią aluminiową
- Pieczemy 30 minut w 200 stopniach
- Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut w 190 stopniach

Komentarze
Prześlij komentarz