Babka ziemniaczana
Składniki:
Wykonanie:
- 2 ząbki czosnku
- 100 g marchewki
- 1 kg ziemniaków
- 70 g cebuli
- 200 g boczku pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę i ziemniaki ścieramy na tarce (TM: ziemniaki dzielimy na połowę i każdą z nich mielimy 25 s/6, marchewkę i czosnek dodajemy do pierwszej części)
- Odciskamy mocno przez sitko
- Cebulę siekamy (TM: 3 s/5)
- Do cebuli dodajemy boczek i dusimy na patelni na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/120 st/1)
- Odlewamy tłuszcz wytopiony z boczku i dodajemy czosnek, odciśniętą marchewkę i ziemniaki, jajka, mąkę, skrobię i przyprawy i mieszamy (TM: 25 s/wsteczne/3)
- Przekładamy do formy do babki i pieczemy 60 minut w 200 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz