Babka ziemniaczana


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki
  • 1 kg ziemniaków
  • 70 g cebuli
  • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę i ziemniaki ścieramy na tarce (TM: ziemniaki dzielimy na połowę i każdą z nich mielimy 25 s/6, marchewkę i czosnek dodajemy do pierwszej części)
  2. Odciskamy mocno przez sitko
  3. Cebulę siekamy (TM: 3 s/5)
  4. Do cebuli dodajemy boczek i dusimy na patelni na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/120 st/1)
  5. Odlewamy tłuszcz wytopiony z boczku i dodajemy czosnek, odciśniętą marchewkę i ziemniaki, jajka, mąkę, skrobię i przyprawy i mieszamy (TM: 25 s/wsteczne/3)
  6. Przekładamy do formy do babki i pieczemy 60 minut w 200 stopniach

Komentarze