Ciasto z truskawkami i kruszonką


Składniki:
Kruszonka:
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
  • 500 g truskawek
  • 260 g mąki
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 250 g jogurtu
  • 125 g oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:
Kruszonka:
  1. Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze (TM: 10 s/4, przekładamy)
Ciasto:
  1. Wyrabiamy wszystkie składniki poza truskawkami (TM: 15 s/4)
  2. Ciasto przekładamy na blachę (30 x 24) wyłożoną papierem do pieczenia, układamy na nim truskawki przekrojone na pół i posypujemy kruszonką
  3. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach

Komentarze