Falafele w koperkowym sosie


Składniki:
Falafele:
  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 150 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Sos:
  • 1 pęczek koperku
  • 400 g jogurtu
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Falafele:
  1. Ciecierzycę namaczamy przez całą noc
  2. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie aż zmięknie (ok. 20-30 minut)
  3. Cebulę i natkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
  4. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i przyprawy i miksujemy na gładką masę (TM: 15 s/5)
  5. Jeśli masa jest zbyt sypka i nie chce się połączyć, to dodajemy 3 łyżki wody i miksujemy jeszcze przez chwilę
  6. Formujemy kotlety i układamy je na blaszce
  7. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut
Sos:
  1. Siekamy koperek (TM: 3 s/8)
  2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (TM: 20 s/2)

Komentarze