Falafele w koperkowym sosie
Składniki:
Falafele:
Wykonanie:
Falafele:
Falafele:
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 150 g cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 pęczek koperku
- 400 g jogurtu
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Falafele:
- Ciecierzycę namaczamy przez całą noc
- Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie aż zmięknie (ok. 20-30 minut)
- Cebulę i natkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i przyprawy i miksujemy na gładką masę (TM: 15 s/5)
- Jeśli masa jest zbyt sypka i nie chce się połączyć, to dodajemy 3 łyżki wody i miksujemy jeszcze przez chwilę
- Formujemy kotlety i układamy je na blaszce
- Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut
- Siekamy koperek (TM: 3 s/8)
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (TM: 20 s/2)

Komentarze
Prześlij komentarz