Kurczak curry


Składniki:
  • 200 g kurczaka pokrojonego w większą kostkę
  • 15 g sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 200 g brokułu lub kalafiora
  • 60 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)

Wykonanie:
  1. Mieszamy sos sojowy z 1 łyżeczką curry i 0,5 łyżeczki kminu i nacieramy nimi kurczaka
  2. Odstawiamy do lodówki
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  4. W oddzielnym garnku brokuły/kalafiora gotujemy w osolonej wodzie
  5. Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni
  6. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
  7. Dodajemy olej i 1 łyżeczkę curry i dusimy (TM: 2 min/120 st/1)
  8. Dodajemy mleko kokosowe, koncentrat bulionu i 0,5 łyżeczki kminu i gotujemy (TM: 4 min/98 st/1)
  9. Powstałym sosem zalewamy podsmażone mięso, dodajemy brokuły i kalafiora
  10. Dusimy chwilę pod przykryciem aż mięso zmięknie
  11. Podajemy z brązowym ryżem

Komentarze