Kurczak curry
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g kurczaka pokrojonego w większą kostkę
- 15 g sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 100 g brązowego ryżu
- 200 g brokułu lub kalafiora
- 60 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 200 g mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
Wykonanie:
- Mieszamy sos sojowy z 1 łyżeczką curry i 0,5 łyżeczki kminu i nacieramy nimi kurczaka
- Odstawiamy do lodówki
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- W oddzielnym garnku brokuły/kalafiora gotujemy w osolonej wodzie
- Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na patelni
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy olej i 1 łyżeczkę curry i dusimy (TM: 2 min/120 st/1)
- Dodajemy mleko kokosowe, koncentrat bulionu i 0,5 łyżeczki kminu i gotujemy (TM: 4 min/98 st/1)
- Powstałym sosem zalewamy podsmażone mięso, dodajemy brokuły i kalafiora
- Dusimy chwilę pod przykryciem aż mięso zmięknie
- Podajemy z brązowym ryżem
Komentarze
Prześlij komentarz