Sernik creme brulee
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Spód:
Spód:
- 200 g ciastek maślanych
- 50 g masła
- 300 g śmietany
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g mleka
- 500 białego sera
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 4 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Spód:
- Ciastka w blenderze rozdrabniamy na proszek (TM: 10 s/6, przekładamy)
- Masło roztapiamy w garnuszku na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/70 st/1)
- Do roztopionego masła dodajemy rozdrobnione ciastka i mieszamy (TM: 10 s/4)
- Przesypujemy do tortownicy i mocno dociskamy do dna
- Odstawiamy do lodówki
- Śmietanę na niedużym ogniu podgrzewamy z cukrem (TM: 10 min/70 st/2)
- Dodajemy aromat waniliowy, mleko, biały ser, mascarpone, jajka i miksujemy do połączenia się składników (TM: 40 s/5)
- Przelewamy na przygotowany spód
- Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a potem 80 min w 120 stopniach
- Zostawiamy w uchylonym piekarniku na dwie godziny, a później przekładamy do lodówki na całą noc
- Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem gazowym

Komentarze
Prześlij komentarz