Sernik creme brulee


Składniki:
Spód:
  • 200 g ciastek maślanych
  • 50 g masła
Sernik:
  • 300 g śmietany
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g mleka
  • 500 białego sera
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 4 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:
Spód:
  1. Ciastka w blenderze rozdrabniamy na proszek (TM: 10 s/6, przekładamy)
  2. Masło roztapiamy w garnuszku na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/70 st/1)
  3. Do roztopionego masła dodajemy rozdrobnione ciastka i mieszamy (TM: 10 s/4)
  4. Przesypujemy do tortownicy i mocno dociskamy do dna
  5. Odstawiamy do lodówki
Sernik:
  1. Śmietanę na niedużym ogniu podgrzewamy z cukrem (TM: 10 min/70 st/2)
  2. Dodajemy aromat waniliowy, mleko, biały ser, mascarpone, jajka i miksujemy do połączenia się składników (TM: 40 s/5)
  3. Przelewamy na przygotowany spód
  4. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a potem 80 min w 120 stopniach
  5. Zostawiamy w uchylonym piekarniku na dwie godziny, a później przekładamy do lodówki na całą noc
  6. Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem gazowym

Komentarze