Ciasto z borówkami


Składniki:
  • 4 jajka
  • 240 g cukru
  • 1 opakowaniu cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg borówek

Wykonanie:
  1. Cukier w blenderze mielimy na puder lub wykorzystujemy gotowy (TM: 15 s/10, przekładamy)
  2. Żółtka ubijamy mikserem z 40 g zmielonego cukru, cukrem waniliowym, masłem, mąką i proszkiem do pieczenia (TM: 40 s/5)
  3. Ciastem wykładamy prostokątną blachę (35x25 cm)
  4. Na cieście rozkładamy owoce
  5. Białka ubijamy mikserem, a po ubiciu dodajemy po 1 łyżce zmielony cukier cały czas miksując (TM: z motylkiem 5 min/3,5, cukier zaczynamy dodawać po ok. 2 minutach)
  6. Ubitą pianę rozkładamy na borówkach
  7. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach

Komentarze