Ciasto z borówkami
Składniki:
Wykonanie:
- 4 jajka
- 240 g cukru
- 1 opakowaniu cukru waniliowego
- 200 g masła
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg borówek
Wykonanie:
- Cukier w blenderze mielimy na puder lub wykorzystujemy gotowy (TM: 15 s/10, przekładamy)
- Żółtka ubijamy mikserem z 40 g zmielonego cukru, cukrem waniliowym, masłem, mąką i proszkiem do pieczenia (TM: 40 s/5)
- Ciastem wykładamy prostokątną blachę (35x25 cm)
- Na cieście rozkładamy owoce
- Białka ubijamy mikserem, a po ubiciu dodajemy po 1 łyżce zmielony cukier cały czas miksując (TM: z motylkiem 5 min/3,5, cukier zaczynamy dodawać po ok. 2 minutach)
- Ubitą pianę rozkładamy na borówkach
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz