Placki ziemniaczane z czosnkowym serkiem
Składniki:
Wykonanie:
- 2 ząbki czosnku
- 250 g białego sera
- 200 g śmietany
- 1 kg ziemniaków
- 100 g cebuli
- 200 g mleka
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/5)
- Dodajemy biały ser i śmietanę i mieszamy widelcem, rozgniatając ser (TM: 10 s/3)
- Odstawiamy do lodówki
- Cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach – w tym momencie szczególnie doceniam takie roboty jak TM, bo pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu 😊 (TM: 10 s/5)
- Odciskamy je na gęstym sitku
- Mleko podgrzewamy (TM: 3 min/90 st/2)
- Dodajemy do niego ziemniaki z cebulą, jajka, mąkę, sól i pieprz i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3)
- Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju i podajemy z serkiem czosnkowym

Komentarze
Prześlij komentarz