Placki ziemniaczane z czosnkowym serkiem


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g białego sera
  • 200 g śmietany
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 200 g mleka
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/5)
  2. Dodajemy biały ser i śmietanę i mieszamy widelcem, rozgniatając ser (TM: 10 s/3)
  3. Odstawiamy do lodówki
  4. Cebulę i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach – w tym momencie szczególnie doceniam takie roboty jak TM, bo pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu 😊 (TM: 10 s/5)
  5. Odciskamy je na gęstym sitku
  6. Mleko podgrzewamy (TM: 3 min/90 st/2)
  7. Dodajemy do niego ziemniaki z cebulą, jajka, mąkę, sól i pieprz i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/3)
  8. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju i podajemy z serkiem czosnkowym

Komentarze