Wegetariański obiad z ciecierzycą
Składniki:
Wykonanie:
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru
- 100 g cebuli
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki papryki chili
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki garam masala
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 450 g gotowanej ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce (TM: 3 s/8)
- Dodajemy posiekaną cebulę (TM: 5 s/5)
- Dodajemy olej, kolendrę, chili, kurkumę i garam masala i dusimy parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy pomidory, ciecierzycę, sól i pieprz i gotujemy przez kilkanaście minut, pilnując, żeby ciecierzyca się nie rozgotowała (TM: 20 minut/100 st/wsteczne/1)
- Podajemy z ugotowanym ryżem
Komentarze
Prześlij komentarz