Wegetariański obiad z ciecierzycą


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru
  • 100 g cebuli
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 450 g gotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce (TM: 3 s/8)
  2. Dodajemy posiekaną cebulę (TM: 5 s/5)
  3. Dodajemy olej, kolendrę, chili, kurkumę i garam masala i dusimy parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  4. Dodajemy pomidory, ciecierzycę, sól i pieprz i gotujemy przez kilkanaście minut, pilnując, żeby ciecierzyca się nie rozgotowała (TM: 20 minut/100 st/wsteczne/1)
  5. Podajemy z ugotowanym ryżem

Komentarze