Sałatka ziemniaczana


Składniki:
  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g czerwonej papryki
  • 200 g żółtej papryki
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
  1. Ziemniaki myjemy szczoteczką, nie obieramy (jeśli nie macie młodych, to obierzcie) i gotujemy w osolonej wodzie
  2. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze fragmenty, u mnie ćwiartki, ale jeśli ziemniaki są większe, to można na plastry
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
  4. Papryki i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku (TM: 2 s/4)
  5. Dodajemy sól, śmietanę, musztardę i pieprz i mieszamy (TM: 10 s/wsteczne/2)
  6. Powstałym sosem zalewamy ziemniaki

Komentarze