Indyk w sosie śmietanowym
Składniki:
Wykonanie:
Mięso:
- 0,5 pęczka koperku
- 600 g indyka pokrojonego na 2 cm kawałki
- 20 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki papryki chili
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 150 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub jedna kostka rosołowa)
- 300 g śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Mięso:
- Przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy nimi mięso
- Smażymy na patelni
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy w garnku (TM: 4 min/100 s4/wsteczne/3)
- Miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/8)
- Zalewamy sosem mięso na patelni i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem
- Podajemy posypane pokrojonym koperkiem
Komentarze
Prześlij komentarz