Indyk w sosie śmietanowym


Składniki:
  • 0,5 pęczka koperku
Mięso:
  • 600 g indyka pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 20 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki chili
Sos:
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (lub jedna kostka rosołowa)
  • 300 g śmietany
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
Mięso:
  1. Przyprawy mieszamy z olejem i nacieramy nimi mięso
  2. Smażymy na patelni
Sos:
  1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez chwilę (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy w garnku (TM: 4 min/100 s4/wsteczne/3)
  4. Miksujemy na gładką masę (TM: 30 s/8)
  5. Zalewamy sosem mięso na patelni i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem
  6. Podajemy posypane pokrojonym koperkiem

Komentarze