Naleśniki z białym serem i pieczarkami


Składniki:
  • 250 g mleka
  • 250 g wody
  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g oleju
  • 100 g cebuli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 20 g masła
  • 500 g pieczarek
  • 500 g białego sera
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 g sera żółtego

Wykonanie:
  1. Mleko, wodę, mąkę, jajka, pół łyżeczki soli i olej miksujemy (TM: 15 s/6)
  2. Naleśniki smażymy na natłuszczonej patelni, z dwóch stron
  3. Cebulę i natkę siekamy (TM: 3 s/8)
  4. Dodajemy masło i pieczarki i dusimy w rondelku (TM: 12 min/120 st/0,5)
  5. Dodajemy biały ser (można go wcześniej rozgnieść widelcem), 1 łyżeczkę soli i pieprz i mieszamy (TM: 20 s/wsteczne/3)
  6. Na każdy naleśnik nakładamy 2-3 łyżki farszu, składamy na trójkąt, posypujemy żółtym serem
  7. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.

Komentarze