Danie z zieloną soczewicą i czerwoną fasolą


Składniki:
  • 200 g cebuli
  • 10 g korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g zielonej suszonej soczewicy
  • 300 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 250 g jogurtu
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Wykonanie:
  1. Cebulę i imbir drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 4 s/5)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza fasolką i gotujemy aż soczewica zmięknie (TM: koszyczek zamiast miarki 60 min/100 st/wsteczne/2)
  3. Na sam koniec dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy

Komentarze