Serniko-brownie z malinami


Składniki:
Brownie:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 50 g śmietany
  • 3 jajka
Sernik:
  • 500 g twarogu w kostce
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 g mąki
  • 500 g malin

Wykonanie:
Brownie:
  1. Czekoladę dzielimy na kostki (TM: 5 s/8)
  2. Dodajemy masło i w garnuszku podgrzewamy aż się rozpuści (TM: 4 min/70 st/2)
  3. Dodajemy resztę składników i mieszamy (TM: 20 s/4)
  4. 2/3 ciasta przekładamy do blachy (24 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta odkładamy na później
Sernik:
  1. Wszystkie składniki miksujemy na niedużych obrotach, tylko tyle, żeby masa była gładka, bez grudek sera (TM: 45 s/5)
  2. Całą masę serową przelewamy na brownie w blaszce i na koniec przekładamy resztę brownie, tworząc nieregularne wzory (ciasta jest za mało, żeby przykryć całość)
  3. Na wierzchu układamy maliny i pieczemy 60 minut w 170 stopniach, na drugim poziomie piekarnika

Komentarze