Bakłażan w sosie z orzeszków ziemnych
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 400 g bakłażana pokrojonego w dużą kostkę
- 400 g wody
- 400 g mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu
- 40 g sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 400 g ryżu basmati
Wykonanie:
- Orzeszki bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/7, przekładamy)
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 4 s/5)
- Dusimy na dużej i głębokiej patelni
- Dodajemy orzeszki i wszystkie pozostałe składniki (poza ryżem) i dusimy aż bakłażan zmięknie
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Podajemy razem z bakłażanem w sosie
Komentarze
Prześlij komentarz