Bakłażan w sosie z orzeszków ziemnych


Składniki:
  • 200 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 400 g bakłażana pokrojonego w dużą kostkę
  • 400 g wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu
  • 40 g sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 400 g ryżu basmati

Wykonanie:
  1. Orzeszki bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/7, przekładamy)
  2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 4 s/5)
  3. Dusimy na dużej i głębokiej patelni
  4. Dodajemy orzeszki i wszystkie pozostałe składniki (poza ryżem) i dusimy aż bakłażan zmięknie
  5. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  6. Podajemy razem z bakłażanem w sosie

Komentarze