Bułeczki z batatów


Składniki:
  • 250 g ugotowanych batatów
  • 120 g mleka
  • 15 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
  1. Mieszamy mleko, cukier i drożdże (TM: 10 s/4)
  2. Dodajemy ugotowane bataty, masło i jajko i miksujemy lub rozgniatamy na gładką masę (TM: 15 s/3)
  3. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
  4. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
  5. Ciasto dzielimy na 9 równych części, z każdej formujemy kulę i układamy w foremce do pieczenia
  6. Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
  7. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Komentarze