Bułeczki z batatów
Składniki:
Wykonanie:
- 250 g ugotowanych batatów
- 120 g mleka
- 15 g cukru
- 25 g drożdży
- 50 g masła
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Mieszamy mleko, cukier i drożdże (TM: 10 s/4)
- Dodajemy ugotowane bataty, masło i jajko i miksujemy lub rozgniatamy na gładką masę (TM: 15 s/3)
- Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto (TM: 3 min/wyrabianie ciasta)
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
- Ciasto dzielimy na 9 równych części, z każdej formujemy kulę i układamy w foremce do pieczenia
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Komentarze
Prześlij komentarz