Kurczak z imbirem w sosie sojowym
Składniki:
Mięso:
Wykonanie:
Mięso:
Mięso:
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru
- 70 mąki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 700 g piersi z kurczaka pociętej na paski
- 5 ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru
- 50 g cukru trzcinowego
- 30 g octu
- 60 miodu
- 1 łyżeczka papryki chili
- 30 g ketchupu
- 15 sosu sojowego
- 15 g oleju
Wykonanie:
Mięso:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce (TM: 4 s/8)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza mięsem) i mieszamy (TM: 5 s/3)
- Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w panierce i podsmażamy na natłuszczonej rozgrzanej patelni
- Po podsmażeniu pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut
- Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce (TM: 4 s/8)
- Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy (TM: 10 s/3)
- Gotujemy przez chwilę (TM: 10 min/100 st/1)
- Kurczaka podajemy polanego sosem

Komentarze
Prześlij komentarz