Kurczak z imbirem w sosie sojowym


Składniki:
Mięso:
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru
  • 70 mąki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 700 g piersi z kurczaka pociętej na paski
Sos:
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 g korzenia imbiru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 30 g octu
  • 60 miodu
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 30 g ketchupu
  • 15 sosu sojowego
  • 15 g oleju

Wykonanie:
Mięso:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce (TM: 4 s/8)
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza mięsem) i mieszamy (TM: 5 s/3)
  3. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w panierce i podsmażamy na natłuszczonej rozgrzanej patelni
  4. Po podsmażeniu pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut
Sos:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce (TM: 4 s/8)
  2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy (TM: 10 s/3)
  3. Gotujemy przez chwilę (TM: 10 min/100 st/1)
  4. Kurczaka podajemy polanego sosem

Komentarze