Makaron z sosem


Składniki:
  • 100 g sera żółtego
  • 200 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula, itp)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 500 g mięsa mielonego
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 50 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g makaronu (u mnie kokardki)

Wykonanie:
  1. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/6, przekładamy)
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, warzywa drobno kroimy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  3. Dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza makaronem) i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  6. Podajemy z sosem i posypujemy startym serem

Komentarze