Makaron z sosem
Składniki:
Wykonanie:
- 100 g sera żółtego
- 200 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula, itp)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 500 g mięsa mielonego
- 800 g pomidorów z puszki
- 50 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 400 g makaronu (u mnie kokardki)
Wykonanie:
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/6, przekładamy)
- Czosnek przeciskamy przez praskę, warzywa drobno kroimy, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy na niedużej mocy palnika (TM: 4 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza makaronem) i gotujemy (TM: 20 min/100 st/wsteczne/1)
- Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Podajemy z sosem i posypujemy startym serem
Komentarze
Prześlij komentarz