Ryż na mleku z truskawkami


Składniki:
Truskawki:
  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru
  • 10 g soku z cytryny
Ryż:
  • 1000 g mleka
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 10 g masła

Wykonanie:
Truskawki:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i gotujemy przez dłuższy czas na niedużej mocy palnika, spora część płynu powinna odparować (TM: dolna cześć przystawki Varoma bez przykrywki zamiast miarki TM: 15 min/Varoma/1)
Ryż:
  1. Wszystkie składniki gotujemy w garnuszku mieszając od czasu do czasu, do momentu aż ryż wchłonie większość mleka i będzie miękki (TM: 35 min/wsteczne/95 st/2)
  2. Podajemy z truskawkami

Komentarze