Ciastka z kawałkami czekolady


Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 250 g masła
  • 200 g cukru białego
  • 200 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 380 g płatków owsianych

Wykonanie:
  1. Dwa rodzaje czekolady i orzechy siekamy na kawałki, odkładamy na później (TM: 5 s/5)
  2. Mikserem ucieramy masło i dwa rodzaje cukru (TM: 30 s/4)
  3. Cały czas miksując dodajemy jajka, aromat waniliowy, mąkę, proszek, sodę i sól oraz płatki owsiane (TM: 60 s/3)
  4. Dodajemy czekoladę i orzechy i mieszamy łyżką lub ręcznie, nie miksujemy (TM: 30 s/wsteczne/3)
  5. Z masy formujemy nieduże kulki i układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut

Komentarze