Roladki z bakłażana z szynką


Składniki:
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 25 g oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 szczypty soli
  • 8 cienkich plastrów bakłażana
  • 8 plastrów szynki
  • 125 g mozzarelli pokrojonej na 8 plastrów
  • parę liści bazylii

Wykonanie:
  1. Czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 3 s/8)
  2. Dodajemy pomidory, oliwę, oregano i sól, miksujemy (TM: 5 s/5)
  3. Gotujemy (12 min/Varoma/1)
  4. Na każdym plastrze bakłażana układamy szynkę i mozzarellę, zawijamy i spinamy wykałaczką
  5. Układamy w naczyniu do zapiekania i polewamy sosem, ozdabiamy bazylią
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut

Komentarze