Sernik z jeżynami
Składniki:
Wykonanie:
- 300 g jeżyn (do sosu) + 150 g do dekoracji
- 30 g miodu
- 350 g ciastek owsianych
- 80 g masła
- 750 g półtłustego twarogu
- 200 g jogurtu greckiego
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Wykonanie:
- 300 g jeżyn i miód odparowujemy w garnuszku (TM: koszyczek zamiast miarki 6 min/Varoma/3)
- Ciastka rozdrabniamy w blenderze lub rozgniatamy ręcznie w szczelnie zamkniętym woreczku (TM: 4 s/6)
- Razem z masłem podgrzewamy je w garnuszku cały czas mieszając (TM: 3 min/60 st/3)
- Przekładamy do formy (35 x 25 cm) i mocno dociskamy, odstawiamy do lodówki
- Wszystkie pozostałe składniki miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/5)
- Masę serową przelewamy na spód
- Na nim tworzymy kleksy z sosu i widelcem robimy wzorki
- Na wierzchu układamy 150 g jeżyn
- Pieczemy 60 minut w 150 stopniach
- Schładzamy w lodówce przez całą noc
Komentarze
Prześlij komentarz