Sernik z jeżynami


Składniki:
  • 300 g jeżyn (do sosu) + 150 g do dekoracji
  • 30 g miodu
  • 350 g ciastek owsianych
  • 80 g masła
  • 750 g półtłustego twarogu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Wykonanie:
  1. 300 g jeżyn i miód odparowujemy w garnuszku (TM: koszyczek zamiast miarki 6 min/Varoma/3)
  2. Ciastka rozdrabniamy w blenderze lub rozgniatamy ręcznie w szczelnie zamkniętym woreczku (TM: 4 s/6)
  3. Razem z masłem podgrzewamy je w garnuszku cały czas mieszając (TM: 3 min/60 st/3)
  4. Przekładamy do formy (35 x 25 cm) i mocno dociskamy, odstawiamy do lodówki
  5. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy na gładką masę (TM: 1 min/5)
  6. Masę serową przelewamy na spód
  7. Na nim tworzymy kleksy z sosu i widelcem robimy wzorki
  8. Na wierzchu układamy 150 g jeżyn
  9. Pieczemy 60 minut w 150 stopniach
  10. Schładzamy w lodówce przez całą noc

Komentarze