Pierś z kurczaka w cytrynowym sosie
Składniki:
Wykonanie:
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 30 g cebuli
- 30 g oleju
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej na nieduże kawałki
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 20 g sosu sojowego
- 40 g cukru trzcinowego
- 40 g miodu
- 250 g wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu
Wykonanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Z cytryny obieramy skórkę i wyciskamy sok
- Skórkę z cytryny i cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
- Dusimy na głębokiej patelni (TM: 5 min/120 st/1)
- Na patelnię dodajemy sok z cytryny oraz wszystkie pozostałe składniki i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
- Podajemy z ryżem i z dowoloną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz