Pierś z kurczaka w cytrynowym sosie


Składniki:
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g cebuli
  • 30 g oleju
  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonej na nieduże kawałki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 20 g sosu sojowego
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 40 g miodu
  • 250 g wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu

Wykonanie:
  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. Z cytryny obieramy skórkę i wyciskamy sok
  3. Skórkę z cytryny i cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej (TM: 5 s/5)
  4. Dusimy na głębokiej patelni (TM: 5 min/120 st/1)
  5. Na patelnię dodajemy sok z cytryny oraz wszystkie pozostałe składniki i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
  6. Podajemy z ryżem i z dowoloną surówką

Komentarze