Placki ziemniaczane z gulaszem


Składniki:
Gulasz:
  • 250 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w dużą kostkę
  • 350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 150 g papryki pokrojonej w kostkę
  • 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 120 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 20 g mąki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,75 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
Placki:
  • 1200 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 130 g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Gulasz:
  1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
  2. Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Całość umieszczamy na dużej i głębokiej patelni, dodajemy wieprzowinę i podpiekamy przez parę minut
  4. Dodajemy 250 g wody, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i dusimy tak, żeby mięso zmiękło (ok. godziny)
  5. Dodajemy paprykę, pieczarki i boczek i dusimy kolejne 15 minut
  6. Mąkę i pozostałe 100 g wody mieszamy w kubku, a potem wlewamy na patelnię
  7. Dodajemy paprykę, rozmaryn, pieprz i sól i dusimy jeszcze przez 10-15 minut
Placki:
  1. Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze na masę, nie musi być gładka (TM: 45 s/5)
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto na placek o śr. ok. 20 cm, smażymy z dwóch stron
  3. Podajemy z gulaszem

Komentarze