Placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki:
Gulasz:
Wykonanie:
Gulasz:
Gulasz:
- 250 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w dużą kostkę
- 350 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu (przepis w sekcji Inne)
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150 g papryki pokrojonej w kostkę
- 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 120 g boczku pokrojonego w kostkę
- 20 g mąki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,75 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1200 g ziemniaków
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 130 g płatków owsianych
- 3 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Gulasz:
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy masło (TM: 5 s/5)
- Dusimy przez parę minut (TM: 3 min/120 st/1)
- Całość umieszczamy na dużej i głębokiej patelni, dodajemy wieprzowinę i podpiekamy przez parę minut
- Dodajemy 250 g wody, koncentrat bulionu, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i dusimy tak, żeby mięso zmiękło (ok. godziny)
- Dodajemy paprykę, pieczarki i boczek i dusimy kolejne 15 minut
- Mąkę i pozostałe 100 g wody mieszamy w kubku, a potem wlewamy na patelnię
- Dodajemy paprykę, rozmaryn, pieprz i sól i dusimy jeszcze przez 10-15 minut
- Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze na masę, nie musi być gładka (TM: 45 s/5)
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto na placek o śr. ok. 20 cm, smażymy z dwóch stron
- Podajemy z gulaszem
Komentarze
Prześlij komentarz