Potrawka z pieczarek


Składniki:
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 600 g pieczarek
  • 40 g wody
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu
  • 20 g musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 100 g śmietany
  • 10 g skrobi
  • 1 pęczek pietruszki

Wykonanie:
  1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 5 s/5)
  2. Dodajemy masło i dusimy (TM: 3 min/120 st/1)
  3. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i nadal dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  4. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza śmietaną, skrobią i pietruszką i gotujemy przez ok. 10 minut (TM: 8 min/100 st/wsteczne/1)
  5. Skrobię mieszamy ze śmietaną, dodajemy i gotujemy jeszcze przez chwilę (TM: 2 min/100 st/wsteczne/1)
  6. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką
  7. Podajemy z chlebem

Komentarze