Cukinia nadziewana kaszą pęczek i kiełbasą chorizo
Składniki:
Wykonanie:
- 4 średnie cukinie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 40 g sera żółtego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g kaszy pęczak
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kiełbasy chorizo
- 20 g masła
- 200 g pieczarek
- 0,5 łyżeczki tymianku
Wykonanie:
- Cukinie przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek (miąższ zachowujemy)
- Posypujemy 0,5 łyżeczką soli i 0,5 łyżeczką pieprzu
- Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekaną natkę
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 4 s/5)
- Dodajemy miąższ z cukini i kiełbasę i miksujemy, mogą zostać nierozdrobnione fragmenty (TM: 8 s/7)
- Dodajemy masło i dusimy (TM: 4 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i jeszcze przez chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
- Dodajemy ugotowaną kaszę z pietruszką, połowę startego sera, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i tymianek i mieszamy (TM: 30 s/wsteczne/3)
- Nadzieniem wypełniamy wydrążone cukinie, posypujemy resztą sera i zapiekamy w 200 stopniach przez 35 minut

Komentarze
Prześlij komentarz