Cukinia nadziewana kaszą pęczek i kiełbasą chorizo


Składniki:
  • 4 średnie cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 40 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g kaszy pęczak
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 20 g masła
  • 200 g pieczarek
  • 0,5 łyżeczki tymianku

Wykonanie:
  1. Cukinie przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek (miąższ zachowujemy)
  2. Posypujemy 0,5 łyżeczką soli i 0,5 łyżeczką pieprzu
  3. Ser ścieramy na tarce (TM: 10 s/10, przekładamy)
  4. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu
  5. Do ugotowanej kaszy dodajemy posiekaną natkę
  6. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę (TM: 4 s/5)
  7. Dodajemy miąższ z cukini i kiełbasę i miksujemy, mogą zostać nierozdrobnione fragmenty (TM: 8 s/7)
  8. Dodajemy masło i dusimy (TM: 4 min/120 st/wsteczne/1)
  9. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i jeszcze przez chwilę dusimy (TM: 5 min/120 st/wsteczne/1)
  10. Dodajemy ugotowaną kaszę z pietruszką, połowę startego sera, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i tymianek i mieszamy (TM: 30 s/wsteczne/3)
  11. Nadzieniem wypełniamy wydrążone cukinie, posypujemy resztą sera i zapiekamy w 200 stopniach przez 35 minut

Komentarze