Drożdżówki z serem


Składniki:
Ciasto:
  • 220 g mleka
  • 80 g masła
  • 40 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki
  • 1 jajko
Ser:
  • 500 g białego sera w kostce
  • 50 g śmietany
  • 2 żółtka (pamiętajcie, że białka można mrozić)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Mleko, masło, cukier i drożdże umieszczamy w garnuszku, mieszamy i delikatnie podgrzewamy (TM: 3 min/37 st/1)
  2. Dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/2 min)
  3. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
Ser:
  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (TM: 40 s/4,5)
Wykonanie c.d.:
  1. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 35 x 60 cm
  2. Masę serową rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście, ok. 5 cm wzdłuż dłuższych boków zostawiamy puste
  3. Dłuższe boki zakładamy do środka tak, żeby lekko na siebie nachodziły, sklejamy łączenia
  4. Ciasto kroimy na 10 (6-cio centymetrowych) kawałków, każdy z nich dwukrotnie skręcamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po 5 na jednej blaszce)
  5. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, jedną blachę po drugiej

Komentarze