Drożdżówki z serem
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto:
- 220 g mleka
- 80 g masła
- 40 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 450 g mąki
- 1 jajko
- 500 g białego sera w kostce
- 50 g śmietany
- 2 żółtka (pamiętajcie, że białka można mrozić)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
- Mleko, masło, cukier i drożdże umieszczamy w garnuszku, mieszamy i delikatnie podgrzewamy (TM: 3 min/37 st/1)
- Dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy (TM: wyrabianie ciasta/2 min)
- Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (TM: 40 s/4,5)
Wykonanie c.d.:
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 35 x 60 cm
- Masę serową rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście, ok. 5 cm wzdłuż dłuższych boków zostawiamy puste
- Dłuższe boki zakładamy do środka tak, żeby lekko na siebie nachodziły, sklejamy łączenia
- Ciasto kroimy na 10 (6-cio centymetrowych) kawałków, każdy z nich dwukrotnie skręcamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po 5 na jednej blaszce)
- Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, jedną blachę po drugiej
Komentarze
Prześlij komentarz