Jaglankowy snickers


Składniki:
  • 150 g suszonych fig
  • 140 g gorącej wody
  • 100 g orzeszków ziemnych (solonych)
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 800 g mleka
  • 40 g miodu
  • 120 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
  1. Figi zalewamy wodą, odstawiamy
  2. Orzeszki bardzo drobno siekamy (TM: 3 s/6, przekładamy)
  3. Kaszę i 750 g mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy do momentu wchłonięcia płynu (TM: 25 min/95 st/wsteczne/2)
  4. Dodajemy miód i miksujemy (TM: 20 s/8, przekładamy)
  5. Czekoladę i 50 mleka podgrzewamy do momentu roztopienia (TM: 3 min/50 st/1, przekładamy)
  6. Figi miksujemy razem z wodą, w której się moczyły (TM: 15 s/9)
  7. Do słoiczka lub szklanki nakładamy następujące warstwy: kasza, figi, orzeszki, czekolada, kasza, figi, itd.

Komentarze